De openbaar aanklager van Baltimore ziet genoeg grond om een zaak aan te spannen tegen de politie vanwege de dood van de 25-jarige Freddy Gray, die stierf na te zijn gearresteerd.

Dat meldt persbureau AP. Zes agenten die bij de arrestatie betrokken waren, zullen worden vervolgd. Een van die agenten wordt doodslag ten laste gelegd.

De aanklager zegt zich te baseren op de conclusies van de lijkschouwer. Gray zou na zijn arrestatie, op 12 april, tot twee keer toe tevergeefs hebben gevraagd om medische hulp. Een week later stierf hij aan zijn verwondingen aan zijn ruggegraat. 

Volgens de aanklager, Marilyn Mosby, is Gray bovendien op illegale gronden gearresteerd. Toen Mosby haar besluit aankondigde, juichten enkele betogers.

Familie

De familie van de overleden Freddie Gray is blij dat zes agenten zijn aangeklaagd voor de dood van de zwarte arrestant. "We zijn blij met de huidige beschuldigingen", liet de stiefvader van Gray vrijdag weten. "Deze zijn een belangrijke stap naar gerechtigheid voor Freddie."

"Dit is een eerste stap, niet de laatste", voegde de advocaat van de familie Gray daaraan toe. Na de bekendmaking van de aanklacht vierden mensen feest op straat.

De stiefvader van de 25-jarige Gray greep de gelegenheid meteen aan om demonstranten op te roepen vreedzaam te protesteren en niet opnieuw rellen uit te lokken. "Als je niet in vrede komt, kom dan helemaal niet", zo sprak hij. 

Reactie vakbond

De politievakbond van Baltimore heeft laten weten de zes agenten niet verantwoordelijk te achten voor de dood van Gray.

"Hoe tragisch de situatie ook is, geen agent was verantwoordelijk voor de dood van Gray. Integendeel, de agenten hebben de hele tijd nauwgezet het midden gezocht tussen hun verplichtingen om Gray te beschermen en hun plicht om het publiek te beschermen'', schreef de Fraternal Order of Police in een open brief.

De vakbond wil dat iemand anders aanklager in de zaak wordt. Mosby zou de schijn van belangenverstrengeling hebben. "Daaronder vallen uw persoonlijke en professionele banden met de advocaat van de familie Gray'', schrijft de bond. Die meent ook dat "het duidelijk is dat de uitkomst van het onderzoek directe gevolgen zal hebben voor de politieke toekomst van uw echtgenoot''.

Mosby is getrouwd met een gemeenteraadslid in Baltimore, die de wijk vertegenwoordigt waar Gray is overleden.

Rellen

De zaak leidde de afgelopen week tot grote rellen in Baltimore, waarbij betogers de politie aanvielen.

NBC News meldt dat vijf van de zes agenten inmiddels zijn aangehouden. Voor de zesde is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. 

Video: Agenten Baltimore aangeklaagd voor doodslag