Terreurgroep IS (Islamitische Staat) rukt op in Afghanistan. In bepaalde provincies voeren strijders openlijk de vlag van IS, onthoofden ze mensen en verdrijven ze de autoriteiten. 

Daarmee lijkt de vrees van de Verenigde Staten en de Taliban uit te komen, schrijft NBC News vrijdag.

Begin dit jaar zei het Amerikaanse ministerie van Defensie te vrezen voor de invloed van IS in Afghanisten. De Amerikanen spraken toen over 'kiemen', maar van een echte dreiging was in februari nog geen sprake. Dat is nu wel anders, zeggen bronnen in Afghanistan. De provincie Faryab is bijvoorbeeld voor 60 procent in handen van IS, zeggen de autoriteiten daar. De overheid heeft er niets meer te zeggen.

Terreur

In verschillende provincies ontketenen de IS-leden hun kenmerkende terreur. Mensen worden gedood of onderworpen aan extreme wetten en regels. ''Ze zorgen voor een sfeer van angst in ons dorp. We moesten onze huizen ontvluchten en alles achterlaten. De lokale politie is verjaagd'', zei Mullah Abdul Rasheed.

Hij spreekt over een groep Oezbeken die mensen doden, onder wie een man in een moskee. De Oezbeken maken deel uit van een groep die IS aanhangt, net als Pakistanen, Tadzjieken en mensen uit de Kaukasus.

Volgens de autoriteiten is het opvallend hoeveel buitenlandse strijders er plots zijn in Afghanistan. Ook aan de zijde van de Taliban vochten er buitenlanders mee, maar lang niet zoveel als dat er nu zijn.

De IS-leden zijn bruter dan de Taliban en leggen decreten van die voorheen dominante groep naast zich neer. De Taliban onthoofden bijvoorbeeld niet.