De kleine helikopter waarmee een man uit Florida eerder deze maand landde op het gazon van het Amerikaanse Capitool, was niet te onderscheiden op de radar.

Daaruit blijkt ook dat bijvoorbeeld drones of kleine vliegtuigjes met wapens voor de autoriteiten niet te onderscheiden zijn van zwermen vogels of ballonnen, schrijft de Tampa Bay Times woensdag.

Een ambtenaar van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verklaarde woensdag tijdens een hoorzitting dat de gyrokopter van Doug Hughes niet te herkennen was. De commissie die de zaak onderzoekt reageerde furieus. ''Op dit moment is dergelijke onkunde niet meer een excuus als het aankomt op drones en kleine vliegtuigjes. Iemand had deze dreiging moeten zien'', aldus Jason Chaffetz.

Hughes protesteerde met zijn geruchtmakende landing in hartje Washington tegen corruptie binnen de overheid. Hij is boos dat bedrijven ongelimiteerd mogen investeren in verkiezingscampagnes, waarna de eenmaal gekozen kandidaat zijn oren laat hangen naar die grote investeerders. Vandaar dat hij met honderden protestbrieven - voor elk Congreslid één - landde in de hoofdstad.

Maar de discussie gaat vooral over de veiligheid van het luchtruim boven Washington, tot spijt van de 61-jarige postbode uit Florida. ''Ik bedoel, een postbode. Hallo? Een postbode uit Florida kon zijn gyrokopter 30 mijl door verboden luchtruim heen vliegen. Misschien zijn we in de toekomst niet zo gelukkig. Wat als hij wapens had? Wat als hij een bom bij zich had?'' vroeg commissielid Elijah Cummings de FAA.