EU-buitenlandchef Federica Mogherini hoopt dat Iran een belangrijke en positieve rol gaat spelen in een nieuwe poging van de Verenigde Naties om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië, die al ruim vier jaar duurt. 

Ze zei dat dinsdag in New York, waar ze later op de dag de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ontmoet.

De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, heeft laten weten dat hij in mei om de tafel wil met de Syrische regering, de rebellen in het land en met belangrijke landen in de regio, zoals Iran.

Eind juni hoopt De Mistura dat duidelijk is of het mogelijk is om een doorbraak te creëren in het conflict in Syrië.

Mogherini heeft de hoop op Iran gevestigd nadat dat land aan het begin van de maand met zes wereldmachten een raamakkoord sloot over de Iraanse nucleaire activiteiten. Die overeenkomst is volgens de Italiaanse cruciaal, omdat het de regionale rol van Iran op een positieve manier kan beïnvloeden.

Kritisch

Verschillende Arabische landen zijn kritisch over Iraanse invloed op vredesbesprekingen in Syrië, omdat ze Iran niet als de oplossing maar juist als het probleem zien. Mogherini snapt de bezorgdheid, maar ''het zou naief zijn om te denken dat een land als Iran zomaar overgeslagen kan worden'', zei de EU-buitenlandchef.