Op het Indonesische gevangeniseiland Nusakambangan zijn dinsdag acht veroordeelden geëxecuteerd. Een Filipijnse werd gespaard.

De gevangenen zijn veroordeeld voor drugsdelicten en werden door een vuurpeloton doodgeschoten. Dat melden Indonesische media.

''We hebben de executies ten uitvoer gebracht'', zei een medewerker van de procureur-generaal iets na middernacht. Volgens de politie verliepen die executies zonder problemen of enig oponthoud.

Onder de vermoorde gevangenen zijn twee Australiërs, drie Nigerianen, een Braziliaan, een Ghanees en een Indonesiër. Een ter dood veroordeelde Fransman is nog in afwachting van zijn hoger beroep. De executie van een Filipijnse vrouw, Mary Jane Fiesta Veloso, is op het laatste moment uitgesteld.

Dinsdag gaf een vrouw zich op de Filipijnen aan bij de politie, die zegt dat zij het brein is achter de drugssmokkel. Volgens de krant Jakarta Post heeft de vrouw verklaard dat ze Veloso, die in Indonesië wachtte op haar executie, had gerecruteerd.

Protest

Australië roept uit protest zijn ambassadeur terug uit Indonesië. ''We respecteren de soevereiniteit van Indonesië, maar we betreuren wat er is gedaan en kunnen niet gewoon overgaan tot de orde van de dag'', zei premier Tony Abbott. Australië heeft hard geprobeerd om de executies te voorkomen, maar tevergeefs.

Brazilië reageerde geschokt op de tweede executie van een Braziliaan in Indonesië in drie maanden tijd. Amnesty International noemde de executies ''compleet verwerpelijk''.

De Indonesische president Joko Widodo heeft het aantal executies sinds zijn aantreden fors opgeschroefd. In januari is onder anderen de Nederlander Ang Kiem Soei ter dood gebracht. Ook hij was veroordeeld wegens een drugsdelict.

Video: Indonesië executeert acht terdoodveroordeelden

Koenders

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de executie. Dat liet hij dinsdag vanuit New York weten.

''Ik veroordeel deze nieuwe ronde van executies. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden. Nederland is en blijft principieel tegen de doodstraf en de uitvoering ervan, en spant zich samen met andere landen in voor een moratorium op de doodstraf in Indonesië. Het uiteindelijke doel is afschaffing van de doodstraf. Ook in EU-verband zullen we ons hiervoor blijven inzetten'', aldus Koenders.