De kapitein van de veerboot Sewol die in april vorig jaar zonk voor de kust van Zuid-Korea is in hoger beroep veroordeeld tot levenslang. Bij de ramp kwamen meer dan driehonderd mensen om het leven, overwegend schoolkinderen. 

Dat meldt AP.

In november kreeg Lee Joon-seok nog een celstraf van 36 jaar opgelegd. Hij werd toen vrijgesproken van moord, maar schuldig bevonden aan nalatigheid. Ook werd hij bestraft voor het verlaten van het schip. Lee is nu ook schuldig bevonden aan moord.

Het Openbaar Ministerie wilde dat de kapitein de doodstraf kreeg, een straf die in Zuid-Korea sinds 1997 niet meer in de praktijk is uitgevoerd. De kapitein heeft meermaals zijn excuses aangeboden voor de ramp, maar zei vorig jaar dat hij niet wist dat zijn acties tot zo veel doden hadden konden leiden. 

Naast dat van Lee diende ook het hoger beroep van bemanningsleden van de Sewol. Veertien medewerkers kregen celstraffen van anderhalf tot twaalf jaar, drie bemanningsleden werden vrijgesproken. De belangrijkste technicus moet tien jaar de cel in, meldt de Korea Times. Eerder kreeg hij nog dertig jaar cel.

Scholieren

De Sewol kapseisde op 16 april ten zuidwesten van het vasteland van Korea. Het schip had 476 mensen aan boord, voornamelijk scholieren die op weg waren voor een schoolreis. Slechts circa 170 opvarenden overleefden de ramp. 

De ondergang van de Sewol schokte Zuid-Korea diep. Dat was mede omdat snel vermoedens rezen dat het aantal slachtoffers aanzienlijk lager was geweest bij verantwoordelijk optreden van de autoriteiten, de eigenaar van het schip en de bemanning.

Video: Levenslang voor kapitein Sewol