De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag in Washington zijn solidariteit betuigd met de Armeniërs. Maar hij meed het woord genocide om te beschrijven wat hen honderd jaar geleden is overkomen. 

De herdenking van de massamoord op Armeniërs door Ottomaanse Turken in 1915 is volgens Obama "een moment om stil te staan bij het belang van historische herinnering en het verwerken van het verleden". Hij sprak van een "vreselijke gebeurtenis", "gruwelijk geweld" en een "donkere bladzijde in de wereldgeschiedenis".

Obama stelde dit vrijdag in een verklaring die het Witte Huis heeft afgegeven aan de vooravond van de herdenking van de gebeurtenis. Het Ottomaanse Rijk doodde eind april 1915 zo'n anderhalf miljoen Armeniërs.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering hebben de afgelopen week diverse gesprekken gevoerd met Armeense Amerikanen over de verklaring, zo meldt The Washington Post.

Schadelijk

Turkije liet op zijn beurt eerder deze week weten dat het gebruik van het woord genocide in de verklaring een "schadelijk effect" zou hebben op de relatie tussen Turkije en de Verenigde Staten. Het land heeft de massamoord, die plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog, lange tijd ontkend.

Als senator en presidentskandidaat omschreef Obama de moorden op de Armeniërs als genocide en zei hij dat de Amerikaanse regering de verantwoordelijkheid had om ze als zodanig te erkennen. Maar nu hij zelf president is, wil Obama het woord genocide niet in de mond nemen, vooral uit piëteit met Turkije. Dit land wordt gezien als een belangrijke partner en NAVO-bondgenoot van de VS.

Paus Franciscus

Obama heeft al meerdere malen beklemtoond dat hij altijd zijn zienswijze op de gebeurtenissen van 1915 heeft gegeven en dat zijn opvattingen daarover niet zijn veranderd.

Onlangs veroorzaakte paus Franciscus flink wat reuring door de massamoord in een toespraak wel genocide te noemen. Turkije trok na de speech zelfs zijn ambassadeur terug uit Vaticaanstad.

​Herdenking

De Franse president François Hollande en zijn Russische collega Vladimir Poetin waren vrijdag enkele van de prominente gasten die in de Armeense hoofdstad Jerevan de herdenking van de Armeense genocide bijwoonden. 

Video: Herdenking massamoord Armeniërs in Istanbul

Armenië herdenkt vrijdag de gruwelijkheden bij het centrale monument in Jerevan. Hollande was een van de sprekers tijdens de plechtigheid. De leiders legden bloemen bij het monument.

Ook in Istanbul is de volkerenmoord op de Armeniërs herdacht. Dat gebeurde tijdens een kerkdienst in de Armeens-Apostolische kerk in Istanbul. De Turkse minister van Europese Zaken, Volkan Bozkan, nam namens de regerin  deel aan de dienst.

Slob

De Nederlandse politicus Arie Slob van de ChristenUnie woonde de plechtigheden in Jerevan bij. Hij vindt Nederland te karig vertegenwoordigd met de ambassadeur voor ons land in Georgië, die vrijdag ook de honneurs in Armenië waarnam. ''Nederlandse regering schittert in Jerevan door afwezigheid. Frankrijk is op hoogste niveau vertegenwoordigd'', twitterde Slob.

Maar Frankrijk heeft een andere relatie met de Armenen, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders voorafgaand aan de ministerraad in Den Haag. Hij vindt wèl dat ons land goed vertegenwoordigd is in Jerevan. Er wordt ook vanuit Den Haag ''met emotie'' naar gekeken. ''We leven mee met de Armeniërs.''

Video: ''Wij leven mee met Armeense bevolking''