Twee personen die werden gegijzeld door al-Qaeda zijn per ongeluk om het leven gekomen tijdens anti-terreuracties van Amerikaanse strijdkrachten bij de grens van Pakistan en Afghanistan.

Dat laat het Witte Huis donderdag weten.

De gijzelaars waren van Amerikaanse en Italiaanse afkomst. Ze zijn gedood door twee verschillende drone-aanvallen die plaatsvonden in januari. 

De Amerikaanse president  Barack Obama zei donderdag dat de Verenigde Staten geen reden hadden om aan te nemen dat er gegijzelden waren op de plekken waar de aanvallen plaatsvonden. De Amerikaan was sinds 2011 gevangene van al-Qaeda, de Italiaan sinds 2012. 

Treurnis

"Het is met diepe treurnis dat we moeten concluderen dat er twee onschuldige gijzelaars om het leven zijn gekomen bij een operatie die gericht is op het bestrijden van terrorisme", liet  Obama op een persconferentie weten. 

"Onze gedachten gaan naar de families van de twee slachtoffers. Woorden zijn niet genoeg om onze spijt te betuigen over deze vreselijke tragedie." De VS benadrukt dat ze dit soort incidenten in de toekomst niet willen herhalen. 

"Ik heb gesproken met de vrouw van het omgekomen Amerikaanse slachtoffer en met de Italiaanse president Matteo Renzi", zei Obama. "Ik heb bovendien bepaald dat de gevolgen van deze operatie openbaar moesten worden gemaakt, omdat de families het recht hebben om te weten wat er is gebeurd. De VS is een democratie in goede en slechte tijden." 

De Amerikaan Warren Weinstein werkte voor een Amerikaans adviesbedrijf, toen hij in de Pakistaanse stad Lahore werd ontvoerd. Van de Italiaan Giovanni Lo Porto (39) is sinds 19 januari 2012 niets meer vernomen. Hij verdween toen in de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa. Hij werkte voor de Duitse hulporganisatie Wult Hunger Life in die provincie.

Video: Reactie president Obama

Amerikaanse al-Qaeda-leden

Bij de aanvallen in januari zijn ook twee Amerikaanse leden van al-Qaeda om het leven gekomen. Een van hen was een leider binnen de terroristische organisatie, de andere een prominent lid.

"Deze regio heeft al jaren onze focus", liet Obama weten. "Als president neem ik de volle verantwoording voor de aanval waarbij de onschuldige gijzelaars zijn omgekomen. De operatie is volledig uitgevoerd volgens onze regels, maar ik heb er spijt van dat het zo slecht is afgelopen." 

"Sinds 9/11 hebben onze contra-terroristische operaties talloze levens gered", voegde Obama toe. "Het is daarom extra zuur dat er nu twee onschuldige mensen bij om zijn gekomen."