De Taliban hebben aangekondigd vrijdag te zullen beginnen met hun lenteoffensief in Afghanistan. De aankondiging komt op het moment dat een Afghaanse gouverneur juist waarschuwt voor een machtsovername van de Taliban. 

Elk jaar maken de Taliban bekend wanneer ze de strijd tegen de Afghaanse regering voortzetten. De Taliban hebben hun offensief de bijnaam 'Azm' meegegeven, wat volharding betekent in het Arabisch. In de verklaring benadrukken ze nog eens dat hun Islamitische Emiraat van Afghanistan 'de jihad voortzet'.  

Tegelijk met de aankondiging van de Taliban waarschuwt de Afghaanse ondergouverneur Hamdullah Danishi voor een machtsovername door de terreurorganisatie in het land. 

Volgens Danishi kunnen de Taliban de macht grijpen in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz, omdat rijke buitenlandse extremisten zich in Kunduz zouden hebben gevestigd. 

Betere wapens

De extremisten hebben volgens Danishi "betere wapens dan de veiligheidsdiensten". Bovendien zijn "de Taliban sterker geworden en ze zullen de hele provincie innemen als onze veiligheidsdiensten geen hulp uit de hoofdstad krijgen'', zei Danishi. 

De gouverneur van Kunduz zou de regering hebben gevraagd duizenden extra militairen te sturen, maar hij zou maar een paar honderd mensen hebben gekregen. 

De huidige toestand in het land zou volgens de ondergouverneur niet zo slecht zijn geweest sinds 2002.  

Oplaaiende gevechten

De afgelopen jaren laaiden de gevechten in Afghanistan weer op zodra de sneeuw in de bergen langs de grens met Pakistan weer was gesmolten.

Dit jaar staan de Taliban voor het eerst alleen maar tegenover Afghaanse militairen, omdat de meeste buitenlandse militairen eind vorig jaar vertrokken zijn.