De kernreactoren Sendai 1 en 2 in het zuidwesten van Japan kunnen weer gaan draaien. Een beroep van bezorgde bewoners, die vrezen voor de veiligheid, werd woensdag door een rechtbank in de prefectuur (provincie) Kagoshima verworpen.

Omwonenden wilden de opstart van de reactoren voorkomen omdat ze vinden dat de risico's worden onderschat. Ook ontbreken volgens de bezwaarmakers "geloofwaardige evacuatiemaatregelen", mocht het fout gaan.

De heropening ligt gevoelig na de ramp met de kerncentrale bij Fukushima. Een zeebeving veroorzaakte in maart 2011 een tsunami, die ook de reactoren trof.

Zo'n 160.000 mensen moesten daardoor worden geëvacueerd. Na de catastrofe werden alle 48 kernreactoren in Japan stilgelegd.

Radioactieve drone

Na de uitspraak van de rechtbank is woensdag een drone op het dak van Japanse premier Shinzo Abe geland. De drone bevatte een kleine hoeveelheid radioactief materiaal.

Het is niet duidelijk wie de drone heeft gestuurd, maar mogelijk is het kleine vliegtoestel afkomstig van burgers die tegen de heropstart van de kernreactoren zijn. 

Niemand raakte gewond. Abe was woensdag overigens niet op kantoor, want hij is in Indonesië.

Herstart

De regering probeert de inactieve kernindustrie in het land weer op te starten. Het besluit van de rechtbank in Kagishima betekent dat de Sendai 1 en 2 op z'n vroegst in juni dit jaar weer kunnen draaien.

Vorige week nog besloot een andere rechtbank nog dat twee reactoren ten westen van Tokio nog niet opnieuw kunnen in bedrijf kunnen.