Een groep van veertig personen in uniformen van het ontbonden Kosovaarse bevrijdingsleger UCK heeft in het Macedonische Gosince een wachttoren van de grenspolitie aangevallen. 

Dat heeft de Macedonische Politie bekendgemaakt. Gosince ligt op de grens met Kosovo. 

Volgens politiewoordvoerder Ivo Kotevski kwam de groep mannen dinsdagochtend via Kosovo het land binnen. Ze hielden korte tijd vier Macedonische agenten vast en namen de wachttoren over.

Kotevski sprak van een "zeer ernstig" incident en zei dat Macedonië doelwit was van een terreuraanval. De agenten die werden vastgehouden werden na een halfuur ongedeerd vrijgelaten. 

Het veertigtal zou dinsdag vroeg vanuit Kosovo de grens zijn overgestoken. Kosovo is op de hoogte van het incident, maar zegt geen informatie te hebben die erop wijst dat de mannen uit Kosovo kwamen. De grens wordt bewaakt door zowel Kosovaarse als Macedonische troepen. 

Rustig

Een fotograaf van AP in het gebied zei dat de situatie relatief rustig was. Een paar politievoertuigen waren op weg naar de wachttoren. Journalisten werden op afstand gehouden. 

Het UCK was een etnisch-Albanese paramilitaire beweging die eind jaren negentig in Kosovo strijd leverde met Servische regeringstroepen voor onafhankelijkheid. In Macedonië streden Albanese rebellen in 2001 tegen de regering om meer rechten voor de Albanese minderheid te krijgen.