De Egyptische oud-president Mohamed Mursi is dinsdag veroordeeld tot twintig jaar cel. 

Dat heeft de rechtbank in Caïro dinsdag bepaald, meldt persbureau AP

De afgezette president is veroordeeld voor het aanzetten tot dodelijk geweld tegen tegenstanders in december van 2012 bij het presidentieel paleis. Daarbij kwamen tenminste tien mensen om het leven.

Mursi riskeerde de doodstraf als hij direct verantwoordelijk zou worden gehouden voor de moord op de betogers. 

De rechter achtte dat echter niet bewezen dat Mursi direct verantwoordelijk is, maar vindt dat hij fatale geweld heeft aangemoedigd. Daarom is hij niet veroordeeld voor moord, maar voor doodslag en poging tot doodslag.

Destijds was Mursi de president van Egypte. Hij was de eerste gekozen president van het land en was lid van de inmiddels verboden Moslimbroederschap. In 2013 werd hij door het leger afgezet.

Veertien anderen

Mursi stond samen met nog veertien anderen terecht voor het fatale geweld tegen de demonstranten. Ook zij kregen celstraffen van tien tot twintig jaar. Zeven van hen zijn op de vlucht.

Mursi en de andere veroordeelden kunnen tegen de veroordeling in beroep gaan.

Video: Oud-president Mohamed Mursi veroordeeld tot twintig jaar cel

Moslimbroederschap

In september 2013 werden 'alle activiteiten' van de Moslimbroederschap door de Egyptische autoriteiten verboden. De broederschap werd bestempeld tot een terroristische organisatie.

Onder aanvoering van president Abdel Fattah al-Sisi, verantwoordelijk voor de staatsgreep in 2013, worden leden en voormalig aanhangers van de Moslimbroederschap hard aangepakt. Duizenden Moslimbroeders zijn opgepakt en in massaprocessen veroordeeld. 

Tegen Mursi lopen nog twee andere strafzaken waarin hij de doodstraf kan krijgen, onder meer voor spionage.

Dossier Egypte