Zeker achthonderd mensen blijken afgelopen weekeinde te zijn omgekomen tijdens de bootramp op de Middellandse Zee.

Dat meldt een woordvoerder van de VN dinsdag.

"Er waren iets meer dan achthonderd mensen aan boord, waaronder kinderen tussen de tien en twaalf jaar", stelt de woordvoerder. "De vluchtelingen kwamen onder andere uit Syrië, Eritrea en Somalië. Zij vertrokken zaterdagochtend vanuit de Libische hoofdstad Tripoli."

De Italiaanse kustwacht verklaarde eerder dat er 24 lichamen zijn geborgen. Een dodental kon de kustwacht echter nog niet noemen.

Na de ramp zijn 28 personen gered. Daarvan zijn 27 mensen dinsdagochtend aangekomen in de Italiaanse plaats Catania op het eiland Sicilië. De VN-vluchtelingenorganisatie heeft het meerendeel van hen al ondervraagd.

Doodslag

De Tunesische kapitein van het rampschip is inmiddels in Italië aangeklaagd  De autoriteiten leggen hem grove nalatigheid met de dood tot gevolg ten laste. Justitie klaagt hem ook aan wegens medeplichtigheid bij mensensmokkel, aldus de BBC.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de man moord ten laste kan worden gelegd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of de man moord ten laste kan worden gelegd. Een bemanningslid uit Syrië, die ook door overlevenden werd herkend, is voor dezelfde feiten aangeklaagd.

Zij bevonden zich volgens de Italiaanse politie beide op het bovenste dek van de vluchtelingenboot. 

Video: 800 doden bootvluchtelingenramp Libie

Kapitein

De geredde vluchtelingen herkenden de Tunesiër als kapitein van de boot. De mensen werden gered nadat hun schip in de nacht van zaterdag op zondag was gekapseisd op de Middellandse Zee, voor de kust van Libië.

Aan boord van de boot waren volgens getuigen 950 mensen. Een passerend koopvaardijschip zag de vluchtelingenboot omslaan en sloeg alarm.