Twee schepen, een rubberboot en een kotter, zijn in problemen geraakt in de Middellandse Zee. Volgens de Italiaanse premier Matteo Renzi vervoeren de vaartuigen ongeveer vierhonderd mensen. 

Het kantoor van de Internationale Organisatie voor Migranten (IOM) in Rome heeft een telefoontje om hulp van een opvarende gekregen, zegt de Franse krant Le Figaro

''De persoon die belde, zegt dat er meer dan driehonderd mensen op zijn boot zijn en dat het schip zinkt'', aldus de IOM. De Italiaanse premier Renzi stelt dat zijn land samenwerkt met Malta om de twee schepen te helpen.

In de nacht van zaterdag op zondag kapseisde ook al een boot met ongeveer zevenhonderd, en mogelijk zelfs 950 migranten ten zuiden van het Italiaanse eilandje Lampedusa. Slechts enkele tientallen mensen zijn gered.

'Miljoen migranten'

Het aantal bootvluchtelingen wordt mogelijk alleen maar groter. Volgens Maurizio Scalia van het Openbaar Ministerie in de Siciliaanse hoofdstad Palermo, staan aan de Libische kust mogelijk tot een miljoen mensen klaar om de oversteek naar Europa te maken. 

Het Italiaanse OM is bezig met een onderzoek naar mensensmokkelaars en zegt dat de meeste vluchtelingen en migranten uit Syrië en Afrika komen. De reis, overwegend door de woestijn, naar de Libische kust kost ongeveer 4.650 euro. De zeereis naar Europa kost 1.400 euro per persoon.

De dienstverlening houdt daar niet op. Voor geld kan er opvang geregeld worden en een reis naar Noord-Europa over land kost 1.400 euro extra, aldus Scalia.

Volgens de VN zijn vorig jaar naar schatting al 220.000 mensen illegaal de Middellandse Zee overgestoken. Ongeveer 170.000 van hem landden in Italië.

Alles over bootvluchtelingen in ons dossier