Europa heeft dringend een nieuw vluchtelingenbeleid nodig. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, na de scheepsramp van zondag voor de kust van Lampedusa. 

Daarbij zijn mogelijk meer dan negenhonderd mensen verdronken.

''We kunnen niet aan symptoombestrijding blijven doen. We moeten erkennen dat we een immigratiegebied zijn en hebben een legale, geregelde, immigratiepolitiek nodig'', zegt hij maandag in de Duitse krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Hij uit felle kritiek op Europese lidstaten. ''Er beweegt niets. En dat ligt niet aan de Europese Unie, maar aan de onwil in de hoofdsteden van EU-lidstaten. Niet alle lidstaten, maar sommige. Hoeveel moet er eigenlijk nog gebeuren voordat het daar eindelijk begrepen wordt?"

Maatregelen

Schulz wil concrete maatregelen zien. Er moet met de regering van nationale eenheid in Libië een regeling worden getroffen ''om mensen te weerhouden zich in onberekenbare risico's te storten''.

De strijd tegen de mensensmokkelaars moet worden opgevoerd. Verder moeten de oorzaken van de vluchtelingencrisis worden aangepakt zodat mensen zich niet langer genoodzaakt voelen te vluchten, zegt Schulz.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag bijeen in Luxemburg. Op de agenda staat onder meer de problematiek rond de bootvluchtelingen die vanuit Afrika proberen Europa te bereiken.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) schuift maandag met Europese ambtsgenoten aan in Luxemburg. Dat liet een regeringswoordvoerder weten.

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders pleitte zondag vanuit Luxemburg al voor spoedige invoering van een samenhangend pakket van maatregelen.

''Het is een verschrikkelijk humanitair en politiek drama. Daar mag ook niet van worden weggekeken. In ieder geval mag dit niet weer voorkomen'', aldus Koenders. Hij erkende dat dit al eerder is gezegd na vergelijkbare drama's.

De minister pleitte dan ook voor een heel pakket maatregelen, waaronder een betere aanpak van mensensmokkel. Maar er moet ook naar de situatie in het Noord-Afrikaanse Libië worden gekeken, stelde Koenders. Dat land, waar een burgeroorlog woedt, geldt als belangrijke sluis voor bootvluchtelingen naar Europa.