Traag, ontoereikend en niet fel genoeg. De manier waarop de uitbraak van ebola werd aangepakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet op verschillende fronten te wensen over.

Dat heeft de WHO zondagavond zelf toegegeven.

''We hebben serieus notie genomen van de kritiek op de organisatie dat onder meer de initiële aanpak van de WHO traag en ontoereikend was", zo stelt de organisatie in een verklaring.

"We waren niet agressief in het alarmeren van de wereld. We werken niet effectief samen met andere partners, de communicatie over de risico's schoot tekort en er was verwarring over de rollen en verantwoordelijkheden''.

De WHO beloofde beterschap en gaat de organisatie anders inrichten.

Epidemie

De grote ebola-epidemie die in december 2013 begon in de diepe wouden van Guinee, heeft in verscheidene West-Afrikaanse landen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 10.600 levens geëist. Meer dan 25.000 mensen raakten besmet. De epidemie is inmiddels zo goed als voorbij, al duiken er nog altijd nieuwe gevallen op.

Toen de uitbraak begon, werden waarschuwingen in eerste instantie genegeerd. Het duurde maanden voordat de internationale gemeenschap ingreep. Mogelijk zijn er daardoor veel meer slachtoffers gevallen, zei Artsen zonder Grenzen in maart van dit jaar.