De Centrumpartij heeft de verkiezingen van Finland gewonnen, zo blijkt zondag uit de eerste uitslagen. Dat betekent dat de conservatieve premier Alexander Stubb het veld moet ruimen.

Stubb gaf zijn verlies zondagavond toe. In een toespraak op de nationale radio en tv feliciteerde hij Juha Sipila van de Centrumpartij.

De Centrumpartij van Juha Sipila kreeg 21,2 procent van de stemmen, veel meer dan de 18,2 procent van de Nationale Coalitie van Stubb. De regeringspartner van Stubb, de sociaaldemocraten, kregen 16,5 procent van de stemmen. Naast de Centrumpartij wint ook de euro-sceptische Echte Finnen flink. Die partij kreeg 17,6 procent van de stemmen.

Sipila zal een coalitie moeten vormen met één of twee andere partijen. Onduidelijk is of Sipila ook samen zal willen werken met de Echte Finnen.

Werkloosheid

De 53-jarige Sipila werd in de jaren 90 miljonair met de verkoop van onderdelen voor mobiele telefoons. Hij werd pas in 2011 landelijk bekend, toen hij leider werd van de Centrumpartij. Sipila heeft Finse kiezers meer dan 200.000 extra banen beloofd om werkloosheid tegen te gaan. Ook leverde hij kritiek op het plan van Stubb om de komende 4 jaar zes miljard euro te bezuinigen.

De Finse economie was het belangrijkste thema van de verkiezingen. De economie kwam na twee jaar recessie vorig jaar nog niet op gang. In Finland is 9,2 procent van de beroepsbevolking werkloos.