Voor de tweede keer in een week tijd zijn honderden vluchtelingen in de Middellandse Zee omgekomen in een poging de kust van Europa te bereiken.

Een overzicht van andere grote rampen met vluchtelingen op de zee die Afrika van Europa scheidt.

April 2015: Een boot is gekapseisd op de Middellandse Zee, voor de kust van Libië. Er konden slechts tientallen worden gered. Enkele dagen later blijkt dat zeker achthonderd mensen zijn omgekomen. Twee mensen zijn opgepakt op verdenking van mensenhandel.

Eerder die week verdronken vierhonderd vluchtelingen die op weg waren naar Italië.

Februari 2015: Voor het Italiaanse eilandje Lampedusa komen mogelijk meer dan 330 vluchtelingen om het leven. Zeker 29 van hen sterven tijdens de overtocht vanuit Libië naar Italië aan onderkoeling.

September 2014: Slechts tien mensen worden gered, als een boot met meer dan vijfhonderd migranten vergaat. Overlevenden zeggen dat mensensmokkelaars het schip op weg naar Malta tot zinken hebben gebracht. Er waren Syriërs, Egyptenaren, Palestijnen en Sudanezen aan boord.

Juni 2014: Voor de Libische kust verdrinken zeker 150 migranten. De Libische kustwacht vindt lijken en delen van een scheepswrak ter hoogte van de stad Khums.

Oktober 2013: Ten minste 366 vluchtelingen verdrinken bij Lampedusa. Hun boot staat in brand en kapseist. De kustwacht kan 155 mensen in veiligheid brengen. Zij komen voornamelijk uit Somalië en Eritrea.

Juni 2012: 54 vluchtelingen sterven, als ze in een rubberboot uit Libië Italië proberen te bereiken. Een man uit Eritrea overleeft de ramp.

Augustus 2011: Een boot met 270 Afrikanen bereikt Lampedusa. Benedendeks liggen de lijken van 25 mannen die vermoedelijk door uitlaatgassen zijn vergiftigd. Honderd dode migranten zijn volgens een overlevende overboord geworpen.

Juni 2011: Voor de kust van Tunesië komt een boot met vluchtelingen uit Afrika en Azië in nood. Slechts enkele opvarenden kunnen worden gered. Mogelijk 270 mensen zijn in de zee verdwenen.

Bootvluchtelingen