
Boot met honderden vluchtelingen kapseist op Middellandse Zee
Dat meldt de BBC.
De boot bevatte naar schatting zevenhonderd opvarenden. Er zijn inmiddels 28 mensen gered, maar gevreesd wordt dat er vele honderden vluchtelingen zijn omgekomen.
Het ongeluk vond plaats ruim 200 kilometer ten zuiden van het Italiaanse eiland Lampedusa. De boot kapseisde vermoedelijk toen veel vluchtelingen naar één kant van de boot helden om de golven van een vrachtschip dat passeerde te trotseren.
Aangespoeld
Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië.
Het is het zoveelste ongeluk met een vluchtelingenboot waarbij honderden mensen omkomen. Zowel het Internationale Rode Kruis als de Verenigde Naties hebben de afgelopen week heel hard uitgehaald naar de Europese Unie en de manier waarop zij omgaat met de vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee.
Kritiek
Premier Joseph Muscat van Malta vergeleek het "wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee'', met het wegkijken bij genocides in het verleden.
Volgens premier Matteo Renzi van Italië is Europa getuige van "systematische afslachting in het Middellands Zeegebied''. "Hoe kunnen we ongevoelig blijven als massa's mensen sterven terwijl we over communicatiemiddelen beschikken waarmee we alles in de gaten kunnen houden'', vroeg de Italiaanse premier zich af.
De Europese Unie lanceerde onlangs operatie Triton, om het probleem met bootvluchtelingen aan te pakken. Dat gebeurde nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum sterk had ingekrompen. Triton krijgt echter veel kritiek van onder meer hulporganisaties, omdat het niet genoeg zou doen om mensen te redden.
Met de komst van beter weer wagen meer vluchtelingen de vaak gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee om het Europese vasteland te bereiken.
Honderden overleven dat echter niet en vele tienduizenden vluchtelingen moeten jaarlijks van zee worden gered.