'Irak herovert olieraffinaderij op Islamitische Staat'

Het Iraakse leger heeft zaterdag het grootste deel van de olieraffinaderij bij de stad Baiji heroverd op militanten van Islamitische Staat (IS).

Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd.

De olieraffinaderij, ten noorden van hoofdstad Bagdad, is de grootste van het land. Terroristen van IS wisten vorige week tot het complex door te dringen.

Vrijdag staken ze daar een aantal olieopslagplaatsen in brand.

Een officier van het Iraakse leger noemt het "weer een overwinning van de Iraakse veiligheidsdiensten, die steeds meer zelfvertrouwen krijgen in de strijd tegen terroristen", zo meldt persbureau AP.

Vrijdag veroverden Iraakse troepen, ondersteund door luchtaanvallen van de internationale coalitie en sjiitische en soennitische milities, nog de controle over twee steden op ongeveer 3 kilometer afstand van de heroverde olieraffinaderij.

Ramadi

Duizenden inwoners van de Iraakse stad Ramadi zijn gevlucht voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Zij probeerden zaterdag de hoofdstad Bagdad binnen te komen, maar werden tegengehouden door de autoriteiten.

De vluchtelingen verblijven aan de rand buiten de stad, zonder dat ze eten of drinken krijgen, meldden mensenrechtenactivisten in Irak.

De autoriteiten in Bagdad houden de vluchtelingen tegen, omdat mogelijk ook leden van IS zich in de massa bevinden.

Bestorming

Ramadi, zo'n 100 kilometer ten westen van de hoofdstad, wordt sinds twee dagen bestormd door de terreurorganisatie. Het Iraakse leger heeft het stadscentrum en regeringsgebouwen nog in handen.

De meeste dorpen rond de provinciehoofdstad zijn al door IS ingenomen.

Alle berichten over Islamitische Staat

Lees meer over:
Tip de redactie