Islamitische Staat (IS) heeft lang gebroed op de machtsovername in Syrië. De terreurorganisatie gebruikte predikers als spionnen om tegenstanders in de gaten te houden en uit te schakelen.

Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag. Het blad wist de hand te leggen op geheime documenten van IS.

In de documenten, die met de hand zijn geschreven, staat wie het bij IS voor het zeggen heeft en welke taken leden hebben gekregen. Volgens Der Spiegel gebruikte IS ''methoden van een zeer ingewikkelde inlichtingenstaat'' met grootschalige spionage, surveillance en moord.

IS-tegenstanders werden ontvoerd en vermoord, nog voordat het kalifaat werd uitgeroepen.

De documenten komen van de Iraakse inlichtingenkolonel Haji Bakar, die in 2004 overliep van het Iraakse leger naar de voorganger van Islamitische Staat. Hij zou in 2010 een belangrijke rol hebben gespeeld bij het in het zadel helpen van IS-leider Abu Bakr al-Bagdadi. In 2012 ging hij naar Syrië, waar hij begin vorig jaar omkwam bij gevechten.

Tegenstanders

Der Spiegel heeft de documenten maandenlang bestudeerd en nagetrokken. Volgens het tijdschrift klopt de strategie met wat er in Syrië is gebeurd. IS trainde de spionagepredikers om de macht en kwetsbaarheid in Syrische dorpen en steden in kaart te brengen. Daarna werden mogelijke tegenstanders ontvoerd of gedood.

De laatste stap van IS was het veroveren van het gebied door gewapende aanvallen en het gebruiken van zogeheten 'sleeper cells'. Dat zijn IS-leden die al in het gebied waren, maar pas de wapens oppakten als hen dat gevraagd werd.

Alle berichten over Islamitische Staat