De postbode die woensdag met een kleine helikopter landde op het gras voor het Amerikaanse Capitool, is weer vrij. Wel heeft hij huisarrest.

Dat meldt de Tampa Bay Times vrijdag.

De 61-jarige Doug Hughes landde met zijn gyrokopter voor het vergadergebouw van het Congres in Washington en wachtte daar op zijn arrestatie. Hij protesteerde tegen corruptie binnen de overheid en de manier waarop verkiezingscampagnes worden gefinancierd in de Verenigde Staten.

Hughes mag dus naar zijn huis in Florida, maar wel onder voorwaarden. De postbode uit Ruskin kreeg niet alleen huisarrest, maar mag ook niet meer achter het stuur van een vliegend vervoermiddel kruipen. Hughes kan voor zijn vergrijp - hij vloog onder meer in een gesloten luchtruim - vier jaar cel krijgen.

Verbazen

De postbode vloog met zijn gemotoriseerde toestel met zo'n 65 kilometer per uur van een locatie buiten Washington naar het Capitool. Daarmee verbaasde hij de veiligheidsdiensten, die zich vervolgens over de vraag bogen hoe dit kon gebeuren.

Dat onderzoek is nog niet klaar, maar Jeh Johnson van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid denkt dat hij ''letterlijk onder het zicht van de radar vloog''. Of de protestvlucht van Hughes leidt tot nieuwe wetgeving of een andere aanpak, is nog niet bekend.