Een Duitse smid heeft een nieuwe versie gemaakt van het grote hek met de tekst 'Arbeit macht frei' voor het concentratiekamp Dachau. Het hek werd eind vorige jaar gestolen.
 

Smid Michael Poitner, die in de buurt van Dachau woont, heeft de afgelopen maanden aan het project gewerkt. Hij maakte voor zijn ontwerp gebruik van foto's en tekeningen van het origineel. Poitner vond het zijn plicht om het hek, dat nu deel uitmaakt van een herinneringskamp, te herstellen.

De nieuwe versie van de poorttekst zal de komende week worden geplaatst. Het hek is dan in zijn oude staat hersteld op de herdenking van de bevrijding van het kamp op 29 april. Het is dan zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de nog levende kampgevangenen bevrijdden.

De tekst is een voor veel mensen herkenbaar symbool voor de Holocaust in het algemeen, en het leed van de gevangenen in het bijzonder.

Neonazi's

Het hek was op een ochtend in november plotseling verdwenen en is nooit teruggevonden. Een vermoeden is dat neonazi's de ijzeren letters hebben ontvreemd. Eerder gebeurde dit ook al in Auschwitz.

Dachau wordt door bijna één miljoen mensen per jaar bezocht. Het was het eerste concentratiekamp dat de nazi’s in 1933 openden. Tot het einde van de oorlog zaten meer dan 200.000 mensen langere of kortere tijd in het kamp. Een vijfde van hen overleefde het niet.