Leden van de bergingsmissie hebben donderdag stoffelijke resten geborgen op de rampplek in Oost-Oekraïne, waar het toestel van vlucht MH17 vorig jaar op 17 juli is neergestort. 

Dat heeft missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg laten weten. ''Ook zijn weer persoonlijke bezittingen aan de missieleden overhandigd door de lokale bevolking. In dit geval ging het om sieraden.''

De bergingsmissie werd donderdag weer hervat. De missie is een uiterste inspanning om de laatste menselijke resten en persoonlijke bezittingen naar Nederland te krijgen. Door de aanhoudende gevechten en het winterweer was het maandenlang niet mogelijk om bergingswerk in het rampgebied uit te voeren.

Alle 298 inzittenden in het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel dat van Schiphol was opgestegen, vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket.

''De experts van de missie hebben op beide burned sites stoffelijke resten geborgen'', zegt Aalbersberg. Burned sites zijn de plekken waar na de crash brand heeft gewoed.

Rustige omstandigheden

De experts hebben onder rustige omstandigheden hun werk gedaan. De weersomstandigheden waren relatief goed, ondanks de harde wind, meldt de missieleider.

''De missie zal zo lang duren als nodig is om de beide burned sites grondig te doorzoeken en het gebied ten noordwesten van het dorpje Petropavlivka te bezoeken. Naar verwachting zal dat enkele weken zijn, afhankelijk van de veiligheidssituatie en de weersomstandigheden. We doen ons uiterste best om de resterende stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen. Dit is van groot belang voor de nabestaanden en dus zetten we ons daar met man en macht voor in'', benadrukt Aalbersberg.

Deze drie locaties waren tot donderdag nog nauwelijks onderzocht. De zoektocht moet voorzichtig worden uitgevoerd, omdat er nog mijnen en niet-geëxplodeerde projectielen liggen.

Het bergingsteam bestaat uit dertig mensen. Onder hen zijn ook vier Maleisische experts. Er blijven tien teamleden in de Oost-Oekraïense stad Charkov waar alle geborgen resten en materialen worden verzameld voor verder vervoer naar Nederland.

Video: Bergingsmissie MH17 hervat