Bij de diepste bergingsactie ooit op zee is een zilverschat van 47 miljoen euro teruggevonden in een Brits schip. Het schip was door de Duitse marine tot zinken gebracht in 1942.

Dat schrijft de BBC woensdag.

Het gezonken stoomschip vervoerde honderd ton aan zilveren munten, toen een Duitse U-boot het schip in 1942 op de Atlantische Oceaan tot zinken bracht. Het schip was van Bombay onderweg naar Engeland met de grote lading zilver. Het zilver moest helpen met de financiering van de oorlog.

In 2011 werd het schip teruggevonden door een team onder leiding van de Britse bergingsexpert John Kingsford. De bergingswerkzaamheden zijn in september 2013 afgerond, maar mochten nu pas naar buiten worden gebracht. 

De munten zijn nu omgesmolten in het Verenigd Koninkrijk en verkocht. Het geld is verdeeld onder de berger en eigenaar van de zilverstukken.

Slechts zes van de 311 mensen zijn bij de aanval aan boord verdronken. Maar omdat de eerste reddingsboot pas drie weken later gevonden werd, is het dodental uiteindelijk alsnog opgelopen tot 104. De laatste reddingsboot werd 51 dagen na het zinken teruggevonden.