Cuba en de Verenigde Staten gaan praten over de terugkeer van een aantal Amerikaanse voortvluchtigen die in Cuba zijn neergestreken. 

President Barack Obama heeft deze week gezegd dat hij Cuba schrapt van een lijst van staten die terrorisme steunen.

De gesprekken moeten voorkomen dat het besluit van Obama door het parlement wordt gedwarsboomd, meldden Amerikaanse media donderdag.

Een aantal parlementsleden heeft gezegd dat Cuba eerst de voortvluchtigen moet overdragen, voor er van verdere toenadering tussen Washington en Havana sprake kan zijn. Ze eisen bijvoorbeeld de terugkeer van 'cop killer' (agentenmoordenaar) Joanne Chesimard, alias Assata Shakur.

Moord

De inmiddels 67-jarige vrouw werd in 1977 veroordeeld wegens moord op een agent. Ze was lid van het extemistische Black Liberation Army. Ze ontsnapte in 1979 uit de gevangenis en vluchtte naar Cuba waar ze in 1984 politiek asiel kreeg.

Ze noemt zichzelf een ontsnapte slaaf uit de 20e eeuw, maar volgens de FBI is ze een terrorist. De Afro-Amerikaanse staat sinds 2013 als eerste vrouw op de Amerikaanse lijst van meest gezochte terroristen.

Bomaanslag

In 1979 ontsnapte ook William Morales uit een Amerikaanse gevangenis en vond uiteindelijk een goed heenkomen op Cuba. Deze Puertoricaanse extremist zat 99 jaar cel uit wegens zijn rol bij een bomaanslag op een café in New York. Daarbij vielen in januari 1975 vier doden en circa vijftig gewonden.

Morales was lid van de ultralinkse nationalistische FALN (Nationaal Bevrijdingsleger van Puerto Rico). Er zouden mogelijk zeventig Amerikaanse criminelen en terroristen ongestoord op het door de communist Raúl Castro geregeerde Caribische eiland leven.