Een speciale eenheid van de Keniaanse politie die moest ingrijpen tijdens de aanval door terreurgroep al-Shabaab op een universiteit in Garissa begin april, moest inderdaad uren wachten op een vliegtuig dat de groep vanuit de hoofdstad Nairobi naar Garissa zou brengen.

Dat heeft een van de leden van de antiterreureenheid woensdag anoniem tegen CNN gezegd. Maandag meldden Keniaanse media al dat de agenten een tijd moesten wachten.

Die zeiden toen ook dat het politievliegtuig werd gebruikt voor een privévlucht. Een politiechef bevestigde dat verhaal tegen CNN. Het vliegtuig had in Mombassa de schoondochter en twee kinderen van de chef opgehaald. Maar dat heeft niet voor vertraging gezorgd, stelt Rogers Mbithi. Dat wordt in twijfel getrokken. 

De antiterreuteenheid was volgens de anonieme agent namelijk om 7.00 uur opgeroepen, terwijl het vliegtuig een half uur later naar Mombasa vertrok voor de privévlucht. Even na 11.30 uur was het toestel weer in Nairobi. De elitetroepen van de politie vertrokken een uur later naar Garissa. Kort daarop steeg er nog een tweede toestel op.

Back-up

Terwijl de agenten op het eerste vliegtuig moesten wachten, werd wel een tweede groep speciaal getrainde agenten vanuit Nairobi via de weg als back-up richting Garissa gestuurd. Die steden liggen bijna 400 kilometer uit elkaar.

Bij de aanval kwamen bijna 150 mensen om. Uiteindelijk viel de antiterreureenheid rond 17.00 uur de universiteit binnen. Vier strijders van al-Shabaab werden gedood. Een politieman kwam om.