Een helikopter is woensdagmiddag (plaatselijke tijd) geland op het grasveld voor het Capitool, het gebouw waar het Amerikaanse Congres zetelt in de hoofdstad Washington. Het gebouw is afgesloten.

Dat melden diverse Amerikaanse media.

Het gaat om een kleine helikopter die door een persoon werd bestuurd. De bestuurder is aangehouden. De politie zou de helikopter met getrokken pistolen hebben omsingeld, waarna de piloot zich overgaf. 

Volgens de Tampa Bay Times wilde de piloot, een postbode van beroep, een brief afleveren bij het Amerikaanse congres. De krant was van de actie op de hoogte en meldt dat het gaat om een 61-jarige man uit Florida. De krant plaatste ook een filmpje van de man op haar site. 

De postbode kondigde de stunt eerder aan op zijn website. Hij wilde, zo schreef hij, zijn mening over de financiering van verkiezingscampagnes bij de 535 leden van het congres onder de aandacht brengen.

"Ik heb de autoriteiten geïnformeerd. Ik heb niet de bedoeling gewelddadig te zijn. Een ultra-licht vliegtuigje kan geen grote fysieke schade aanrichten. Niemand hoeft zich zorgen te maken, ik bezorg gewoon de post", aldus de 61-jarige man op Thedemocrayclub.org.

Aan het ladingsgestel van de gyrokopter, de eenpersoons helikopter, bond hij dozen met brieven voor de congresleden. 

Volgens een politiechef waren agenten bereid de helikopter neer te schieten als deze nog dichter bij het gebouw was gekomen.

Video: Helikopter landt voor het Capitool

Explosieven

Straten in de directe omgeving van het Capitool zijn afgesloten, zo meldt Fox News. Hulpdiensten zijn rond het gebouw aanwezig en een speciale robot onderzoekt het toestel op de aanwezigheid van explosieven. 

Eerder deze week werd het gebouw 2,5 uur afgesloten nadat een man zich bij het Capitool van het leven beroofde. Het zou niet zijn gegaan om een terreurdaad, meldden Amerikaanse media. De man had een verdachte koffer bij zich die eerst moest worden onderzocht, voordat het gebouw werd vrijgegeven.