Europa moet van VN meer steun bieden aan bootvluchtelingen

Europa moet meer doen om vluchtelingen te redden van de Middellandse Zee. Dat vinden de Verenigde Naties. 

De organisatie betoogde woensdag dat de recente ramp waarbij mogelijk honderden migranten verdronken, aantoont "dat een robuuste zoek- en reddingsactie van het grootste belang is".

De VN ondersteunt met die oproep de kritiek die Human Rights Watch eerder woensdag uitte. Die organisatie verwijt Europa laksheid en wil dat de Europese Unie meer schepen naar de regio stuurt, waar duizenden migranten de hachelijke oversteek van Afrika naar Italië maken.

"Het redden van mensen moet prioriteit hebben", zei António Guterres, de VN-commissaris voor vluchtelingen.

Video: Ruim 5600 mensen gered van Middellandse Zee

Oversteek

Met de komst van beter weer wagen meer vluchtelingen de vaak gevaarlijke oversteek van de Middellandse Zee om het Europese vasteland te bereiken. Honderden overleven dat echter niet en vele tienduizenden vluchtelingen moeten jaarlijks van zee worden gered.

Sinds vrijdag werden volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ongeveer 10.000 mensen gered van scheepjes op de Middellandse Zee. Zij overleefden de oversteek, die vaak begon op de kust van Libië. Mogelijk vierhonderd andere migranten kwamen om, meldde Save The Children dinsdag. De organisatie baseerde zich op getuigenverklaringen.

Enige oplossing 

Het probleem met de bootvluchtelingen die massaal de Middellandse Zee oversteken, kan beter worden opgelost in het land van herkomst. Dat vindt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, zei hij woensdag.

In die landen, zoals Somalië en Syrië, moeten de omstandigheden verbeteren, vindt hij. Dat is de enige oplossing. ''Uiteindelijk kunnen we, als de vluchtelingen op de Middellandse Zee zijn, het risico dat ze met man en muis vergaan, nauwelijks vermijden. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich niet meer genoodzaakt zien deze regio's te ontvluchten en dat zo houden.''

Lees meer over:
Tip de redactie