De bergingsmissie naar het rampgebied waar de MH17 neerstortte moet de laatste menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffer terugbrengen naar de nabestaanden.

"We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat dit de laatste bergingsmissie is", zegt missieleider Pieter Jaap Aalbersberg woensdag.

Video: 'Goede hoop dat alle slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden'

Aalbersberg verwacht op twee plekken, zogenoemde burned sites, stoffelijke overschotten te vinden. Die plekken konden vanwege de gevechten tussen de separatisten en het Oekraïense leger niet worden onderzocht. 

Vanwege de ingevallen winter, moest de missie eerder gestaakt worden. Nu de vorst in de grond verdwenen is en de veiligheidssituatie in het oosten van Oekraïne is verbeterd, kan de missie weer worden hervat.

Aalbersberg verwacht enkele weken nodig te hebben om de achtergebleven menselijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken van het vliegtuig veilig te stellen, maar dat is een verwachting. De missie zal zolang doorgaan als de veiligheidssituatie dat toelaat, aldus Aalbersberg.

Gevechten

De veiligheidssituatie wordt dan ook nauwlettend in de gaten gehouden. "Er is een bestand [het Minskakkoord, red.], maar we blijven op onze hoede", zei commodore Theo ten Haaf. "Er is wantrouwen tussen de partijen. Er vinden nog regelmatig gevechten plaats."

De frontlinie in het oosten van Oekraïne waar het leger en de separatisten elkaar onder vuur nemen ligt nu zo'n 50 kilometer verderop. Wel vormen mijnen en niet geëxplodeerde projectielen in het bergingsgebied nog een direct gevaar.

Toch zullen de bergingswerkers, net als bij de vorige missies, onbewapend het gebied ingaan. Volgens Aalbersberg en Ten Haaf wordt er goed samengewerkt met de lokale autoriteiten en maakt de OVSE goede afspraken met de rebellen waardoor het mogelijk wordt goed onderzoek te doen op de crashsite.

Video: Veiligheidssituatie crashsite MH17 verbeterd

298 inzittenden

Het toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op 17 juli neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten. Inmiddels zijn op twee na alle slachtoffers geïdentificeerd.