Vorig jaar hebben 170.000 bootvluchtelingen vanuit Afrika de kust van Italië bereikt.

3500 mensen kwamen om bij de poging per boot de Middellandse Zee over te steken. Dat blijkt uit cijfers van de Italiaanse overheid.

Save the Children meldde dinsdag op basis van verklaringen van getuigen dat in het weekeinde ongeveer vierhonderd bootvluchtelingen de oversteek met de dood hebben moeten bekopen. Veel vluchtelingen komen terecht op het toch al overbevolkte eilandje Lampedusa, dat ongeveer 300 kilometer van Libië en ongeveer 150 kilometer van Tunesië ligt.

Velen worden van Lampedusa overgebracht naar opvangkampen in de rest van Italië, zoals op het eiland Sicilië. Alleen al in het afgelopen weekeinde werden ruim 5600 geredde vluchtelingen uit zee naar Italië gebracht.

Laksheid

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de laksheid van de Europese Unie leidt ertoe dat vele migranten in de Middellandse Zee verdrinken, als ze proberen vanuit Noord-Afrika Italië binnen te komen. HRW  vindt dat niet te tolereren en roept de unie daarom op schepen naar het zeegebied te sturen om migranten te redden.

Anders zal het aantal doden alleen maar toenemen, zegt adjunct-directeur Judith Sunderland in een reactie op de berichten over de dood van mogelijk vierhonderd migranten de afgelopen dagen.

Frontex

Frontex, de EU-organisatie voor de grensbewaking, lanceerde in november de operatie Triton om het probleem van de bootvluchtelingen aan te pakken. Die is vooral gericht op het bewaken van de EU-grenzen. Frontex kwam in actie nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum (Onze Zee) sterk had ingekrompen.

Sindsdien varen er op de Middellandse Zee geen Italiaanse marineschepen meer die grote aantallen migranten kunnen opnemen.