De extremistische groep Islamitische Staat (IS) heeft zich in Noord-Irak schuldig gemaakt aan het stelselmatig verkrachten van vrouwelijke yezidi's.

Dat meldt Human Rights Watch (HRW) woensdag op basis van een onderzoek in januari en februari in de Noord-Irakese stad Dohuk. De yezidi's zijn een aan Koerden verwante religieuze minderheid.

De organisatie sprak in Dohuk twintig yezidi-vrouwen die wisten te onstnappen aan IS. Volgens HRW gaat het om "een systeem van georganiseerde verkrachting en aanranding, seksslavernij en gedwongen huwelijken door IS-strijdkrachten". In dat geval is er volgens HRW sprake van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Veel vrouwen en meisjes zouden nog worden vermist, maar degenen die wisten te ontkomen naar het Koerdische deel van Noord-Irak hebben psychosociale bijstand en andere hulp nodig, aldus de organisatie.

Vorig jaar oktober gaf IS al openlijk toe honderden yezidi-vrouwen en kinderen gevangen te hebben genomen en als slaven te hebben verkocht.

Dossier IS