Ongeveer vierhonderd mensen zijn verdronken toen de boot waarmee zij vanuit Libië Italië probeerden te bereiken, omsloeg. 

Dat heeft de organisatie Save the Children dinsdag gemeld op basis van getuigenverklaringen van overlevenden die van een andere boot werden gered en naar een Italiaanse havenstad werden gebracht.

Volgens Save the Children waren onder de slachtoffers "vele jonge mannen, waarschijnlijk minderjarigen". De kustwacht van Italië heeft het zinken van de boot bevestigd.

Als het aantal doden klopt, is dit een nieuw record aan doden bij het zinken van een vluchtelingenboot voor de kust van Italië.

Oversteek

Volgens minimale schattingen zijn er vorige jaar meer dan drieduizend mensen omgekomen toen zij probeerden per boot Europa te bereiken.

Volgens diezelfde schattingen heeft de zee sinds 2000 al meer dan 22.000 migranten het leven gekost. Italiaanse en Europese autoriteiten vrezen dat het aantal bootvluchtelingen de komende tijd weer toeneemt. Als het warm is, wagen meer migranten de oversteek.