De conservatieve Republikeinse senator Marco Rubio uit de staat Florida wil ook president van de Verenigde Staten worden.

Hij maakte volgens persbureau Associated Press zijn kandidatuur maandag bekend in een conference call met potentiële geldschieters.

Later op de dag staat een publieke bijeenkomst gepland in de Freedom Tower in New York. Honderden mensen kunnen dan binnen de junior senator, die bezig is aan zijn eerste termijn in Washington, aanhoren. Buiten worden grote schermen opgesteld waarop duizenden anderen de bijeenkomst kunnen volgen.

Rubio hield zijn donoren voor dat hij "de aangewezen persoon" is om president te worden in tegenstelling tot Hillary Clinton. Zij is "een leider van gisteren". De aankondiging van Rubio (43) volgt een dag na die van de Democrate Hillary Clinton, gewezen first lady en oud-minister van Buitenlandse Zaken.

'"Voor ons ligt de mogelijkheid het beste hoofdstuk tot nog toe te schrijven in het wonderbaarlijke verhaal van Amerika", liet Rubio weten in vrijgegeven stukken tekst van zijn speech. "We kunnen dat niet door terug te grijpen op leiders en ideeën uit het verleden. We moeten de beslissingen die we nemen veranderen door de mensen te veranderen die ze nemen".

Video: 'Ook Marco Rubio wil president van VS worden'

Teaparty

Hij is niet de eerste Republikein die zich in de strijd stort. Ted Cruz en Rand Paul gingen hem voor. Van oud-gouverneur van Florida Jeb Bush wordt aangenomen dat hij ook een gooi wil doen naar het presidentschap.

Bush geldt als mentor van de jonge politicus Marco Rubio die in 2010 in de Senaat werd gekozen mede door hulp van de ultraconservatieve Teaparty-beweging. In de peilingen doet de politicus met Cubaanse achtergrond het vooralsnog een stuk minder dan zijn mentor.

Rondvraag

In de laatste peiling van CNN/ORC International van half maart stond hij op 7 procent van Republikeinen en onafhankelijke kiezers die neigen naar de Republikeinen. Bush haalde in die rondvraag 16 procent, Rand Paul kreeg 12 procent.

In de staat Florida loopt Rubio wat betreft potentiële stemmen ook flink achter op de oud-gouverneur met 12 tegen 24 procent van geregistreerde Republikeinse kiezers.