De Marokkaanse autoriteiten hebben een terreurcel, loyaal aan Islamitische Staat (IS), met plannen voor aanslagen in Nederland en Marokko, opgerold. 

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko maandag aan persbureau Reuters laten weten. 

De terreurcel wilde, volgens het ministerie, aanslagen plegen in Marokko en Nederland. De Marokkaanse en Nederlandse autoriteiten wisten dat echter te voorkomen.

Vijf leden van de terreurcel werden in Marokko opgepakt, een zesde in Nederland, aldus het Marokkaanse ministerie.

Veiligheidsbeambten

Vijf leden van de groep zouden geweld hebben gepland in Marokko, het zesde lid zou bommen en vuurwapens hebben willen gebruiken tegen veiligheidsbeambten in Nederland.

Volgens Wim de Bruin van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) "lijkt het erop" dat het zesde lid de 27-jarige Mohamed B. is. B. zit sinds oktober in de gevangenis. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag op de politie, "net zoals Reuters schrijft", zegt De Bruin tegen NU.nl. Volgens de AIVD probeerde B. aan een wapen te komen met dit doel. 

In een gevonden schrift schreef B. ook een recept voor een bom en een eed van trouw aan de leider van IS. Bij het recept voor de bom stond "Meng goed en gooi het tegen de dingen die snel voorbijkomen. Bijvoorbeeld: een auto van de afvallige politie of een auto van het tirannieke leger. Als God het wil.''

In het schrift stond ook een brief aan het Nederlandse volk en de regering: "Deze brief is van de volgelingen van IS aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de Staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn.''

Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad, is niet duidelijk. Hij zou ook geen wapens of concrete plannen voor aanslagen gehad hebben.

"Er zijn geen recente aanhoudingen", aldus De Bruin. "Het lijkt dus om deze zaak te gaan." Dinsdag is de pro-formazitting van Mohamed B. 

Geheime bijeenkomsten

In Marokko "planden de leden van de terreurcel specifieke terreurdaden, waaronder de moord op mensen van wie zij vinden dat ze tegen de idealen van IS zijn'', aldus het ministerie in Marokko.

De zes leden van de terreurcel "hielden geheime bijeenkomsten'' en kregen training in een bos in de buurt van de noordelijke kustplaats Nador, meldt Reuters. 

De Marokkaanse autoriteiten speelden hun informatie door aan de Nederlanders, waardoor die het in Nederland wonende lid konden oppakken.

Reactie advocaat

De advocaat van B., André Seebregts, zegt dat in het dossier van B. vooralsnog "geen aanwijzingen" te vinden zijn die erop duiden dat hij onderdeel uitmaakt of heeft uitgemaakt van een terreurcel. 

Seebregts omschrijft B. als een man die rookt en drinkt en uit verveling gesprekken aanging op Facebook over IS en jihadisme. 

Volgens Seebregts versierde B. via Facebook verschillende vrouwen door zich te presenteren als gelovige, en vervolgens als jihadist. Hij praatte vrouwen volgens Seebregts soms met succes uit de kleren.