De Nederlandse journalist Fréderike Geerdink is maandagmiddag vrijgesproken door de rechter in Turkije. 

Geerdink, die onder meer schrijft voor Het Parool en De Groene Amsterdammer werd  "propaganda voor een terroristische organisatie" ten laste gelegd.

De Turkse aanklager had vorige week al vrijspraak gevraagd, omdat Geerdink op basis van de Turkse antiterreurwet niet kan worden veroordeeld.

In het bewijs dat tegen haar is aangedragen, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat vroeg vrijspraak.

Video: Journaliste Fréderike Geerink vrijgesproken

Spannend

"Het was toch even spannend'', reageert de journaliste kort na de uitspraak. "Ik dacht: straks zeggen ze toch iets anders.'' Geerdink voelt zich opgelucht en is blij dat ze weer aan de slag kan. "Back to business. Eindelijk. Dit heeft allemaal veel tijd gekost.''

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.

Koenders

In een reactie zegt Koenders blij te zijn met de vrijspraak voor Geerdink. "Dat is in lijn met de eis van de Officier van Justitie die vrijspraak had geëist vanwege een gebrek aan bewijs. Goede afloop van deze zaak, en goed nieuws voor Fréderike."

De minister stelt dat "ondanks het goede nieuws er wel aandacht nodig blijft voor vrijheid van pers en meningsuiting in Turkije".

Nederland heeft Geerdink consulaire bijstand geboden. Zo waren medewerkers van de Nederlandse ambassade op 8 april bij haar zitting, en ook vandaag bij haar vrijspraak.

'Geerdink jongste slachtoffer van Turkse oorlog tegen journalisten'