Op boerderijen in bepaalde Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is sprake van Palestijnse kinderarbeid.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een maandag verschenen rapport

Volgens HRW werken er honderden kinderen op de boerderijen in de Jordaanse Vallei, en zijn sommigen pas 11 jaar oud. De kinderen krijgen weinig betaald en worden aan gevaarlijke omstandigheden blootgesteld: ze doen hun werk in de brandende zon, moeten zware dingen tillen en worden blootgesteld aan gevaarlijke pesticiden. "Israëlische nederzettingen profiteren door de rechten van Palestijnse kinderen te schenden", aldus Sarah Leah Whitson van HRW. 

Het Israëlische ministerie van economie zegt de beschuldigingen uit het rapport van HRW te onderzoeken en later met een reactie te komen. Maar David Elhayani, het hoofd van het lokale bestuur in de vallei, reageerde getergd op de beschuldigingen, die volgens hem nergens op zijn gebaseerd. Er werken dagelijks zesduizend Palestijnen in het gebied, maar geen minderjarigen, aldus Elhayani. "Het is een gruwelijke leugen. Er is geen rechtvaardiging voor het inhuren van kinderen. Niet alleen moreel gezien, maar ook wettelijk en financieel."