Opnieuw gaat Hillary Clinton voor het presidentschap van de Verenigde Staten. In 2008 verloor ze de Democratische voorverkiezingen nog van Barack Obama, maar dat weerhoudt de 67-jarige voormalige first lady niet van een tweede poging.

Clinton verdween op 1 februari 2013 van het politieke toneel. Ze was minister van Buitenlandse Zaken onder Obama, maar maakte in 2012 bekend dat ze geen tweede termijn ambieerde.

Het heeft er alle schijn van dat Clinton sindsdien in de luwte werkte aan een nieuwe campagne richting de presidentsverkiezingen van 2016.

Haar nipte en pijnlijke nederlaag tijdens de voorverkiezingen accepteerde de vrouw van oud-president Bill Clinton met grote tegenzin. Verliezen en opgeven komen eigenlijk niet voor in haar vocabulaire. Ambitieus, vastberaden, strijdlustig: dat zijn de handelskenmerken van Clinton.

Streng

De in 1947 in Chicago geboren Clinton heeft al op jonge leeftijd leren vechten. Ze groeide op in een streng gezin, waarin haar vader, zoals een Clinton-biograaf het formuleerde, als een militaire instructeur heerste.

Als studente leerde ze haar latere echtgenoot Bill Clinton kennen, met wie ze in 1993 haar intrek nam in het Witte Huis. Voor ze first lady werd, hoorde ze bij de honderd succesvolste advocaten in de Verenigde Staten.

Privé

Ook privé moest Clinton strijd leveren. Haar man stond bekend als een notoire rokkenjager. Maar ze bleef aan zijn zijde toen hij in 1998 zijn seksaffaire met de stagiaire Monica Lewinsky opbiechtte.

Met de traditionele rol van first lady heeft Clinton nooit genoegen genomen. Ze leidde een werkgroep voor een hervorming van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel. Het project werd echter een totale mislukking. Critici schilderden haar af als naïef en overijverig.

Munitie

Na het presidentschap van haar man won Clinton een zetel als senator namens de staat New York. Ze profileerde zich als een fel criticus van de regering-Bush, maar sprak aanvankelijk haar steun uit voor de oorlog in Irak.

Die wispelturige opstelling komt haar in de komende voorverkiezingen vermoedelijk op veel kritiek te staan. Ook het gebruik van haar persoonlijke e-mailaccount als minister - een onthulling die begin dit jaar naar buiten kwam, zal als munitie gebruikt worden door haar tegenstanders.