In de aanloop naar de Britse verkiezingen lanceert premier David Cameron zondag een plan om de erfbelasting ingrijpend te veranderen. 

Als het aan de Conservatieven ligt kunnen ouders een miljoen pond (1,4 miljoen euro) belastingvrij nalaten. Wanneer een huis wordt nagelaten, wordt de belastingvrije som verhoogd naar 500.000 pond per persoon, melden Britse media.

Door de maatregel zouden alleen de rijksten nog 40 procent belasting over de erfenis hoeven te betalen. ''De wens om iets na te laten is een van de meest basale, menselijke en natuurlijke instincten die er is. We willen het familiehuis uit de erfbelasting halen. Dat huis waarvoor je hebt gewerkt en gespaard is van jou en je familie'', aldus Cameron.

De Conservatieven wilden de erfbelasting al eerder veranderen, maar de coalitie met de Liberaal Democraten maakte dat onmogelijk.

Belastingontduikers

Ook Labour komt met plannen voor een belastingwijziging. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst maandag in Manchester zal de oppositiepartij de oorlog verklaren aan belastingontduikers, weet The Observer.

Als de partij de verkiezingen wint, belooft Labour noodwetten door het parlement te loodsen tegen ontsnappingsclausules in de wet en om boetes op belastingontduiking te verhogen. De maatregel zou 7,5 miljard pond per jaar moeten opleveren.

De verkiezingscampagne wordt steeds feller, ook omdat de twee partijen vrijwel gelijk op gaan in de peilingen.