President Raúl Castro van Cuba heeft zich zaterdag uitgelaten over de betrekkingen van zijn land met de Verenigde Staten. 

In een lange en emotionele toespraak ging hij in op de geschiedenis van de twee landen en de "agressie" van de VS tijdens de Koude Oorlog. Maar daar is president Barack Obama niet de schuldige van, zei hij. Castro noemde Obama een "eerlijk man".

De Cubaanse leider zei dat het tijd was om een "respectvolle dialoog" aan te gaan. Het zou bijvoorbeeld een goede stap zijn om Cuba van de Amerikaanse terreurlijst te schrappen, zei hij daarbij. Castro en Obama hebben elkaar vrijdag (lokale tijd) in Panama begroet op de Summit of the Americas. De leiders gaven elkaar een hand en maakten een praatje.

Op zaterdag hebben de twee leiders elkaar uitgebreid gesproken. Obama noemde het een "historische ontmoeting".

Rutte

Premier Mark Rutte hoopt dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raúl Castro goed uitpakt voor de regio. Hij ziet dit eerste contact sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw "als een eerste stap in een nieuwe relatie tussen beide landen".

Rutte is zelf op de top in Panama waar hij vrijdag getuige was van de eerste korte ontmoeting tussen het tweetal, toen ze elkaar de hand schudden. De premier spreekt van een "bijzonder moment en een historische gebeurtenis".

Het langere gesprek dat de twee zaterdag voerden zou kunnen leiden tot meer openheid, economische groei en de democratische ontwikkeling van Cuba, aldus Rutte.

Zelf sprak hij Castro vrijdag even in de marge van de top. Zondag heeft hij mogelijk een gesprek met Castro, laat zijn woordvoerder weten. Nederland onderhoudt al diplomatieke contacten met het communistische land.

Antillen

Rutte is de enige Europese regeringsleider op de top in Panama. Dat komt onder meer vanwege de Antillen in de regio en zijn goede contacten met de president van Panama. De premier wordt vergezeld door de Arubaanse premier Mike Eman.

Rutte krijgt dan ook veel tijd om de contacten aan te halen met presidenten van landen in Zuid- en Midden-Amerika. Hij sprak al met de leiders van Brazilië, Colombia, Mexico en Honduras over onder meer veiligheid, politiek en economische samenwerking.

Westerse landen zijn vaak gericht op Azië, maar de Zuid-Amerikaanse landen maken ook enorme economische groei en politieke ontwikkelingen door. Het gaat om grote landen die de afgelopen jaren stabieler zijn geworden.

Video: Castro noemt Obama een eerlijk man