De islamistische leider Muhammad Kamaruzzaman is zaterdag in Bangladesh opgehangen voor oorlogsmisdaden die hij in 1971 had gepleegd.

Kamaruzzaman was de leider van de paramilitaire beweging Al-Badr, die tijdens de oorlog tussen Bangladesh en Pakistan moorden uitvoerde op belangrijke intellectuelen.

De 63-jarige leider is veroordeeld voor onder meer massamoorden in de provincies Sohagpur en Sherpur, meldde de lokale krant The Daily Star. Kamaruzzaman werd in mei 2013 al ter dood veroordeeld door een internationaal tribunaal, maar de islamist tekende beroep aan bij het hooggerechtshof.

Een jury van het hooggerechtshof besloot maandag dat er geen onderzoek komt naar de veroordeling, waardoor de doodstraf kon worden uitgevoerd.

Martelen

Bangladesh voerde in 1971 oorlog voor afscheiding van Pakistan. Al-Badr streed mee aan de kant van Pakistan. Kamaruzzaman ronselde en trainde strijders voor de gevechten. Ook hielp hij strijders bij executies en marteling van burgers. Hij was de derde man van de politieke oppositiepartij Bangladesh Jamaat-e-Islami.