De Verenigde Naties moeten een groot vluchtelingenkamp in Kenia naar Somalië verplaatsen. Vicepresident William Ruto van Kenia heeft de VN drie maanden de tijd gegeven om de vluchtelingen ergens anders onder te brengen.

Dat melden lokale media.

Het kamp Dadaab, in het oosten van Kenia, is naar verluidt het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. Er wonen ruim 335.000 Somaliërs die het geweld in eigen land zijn ontvlucht.

Lokale leiders in het noordoosten van Kenia riepen eerder al op tot sluiting van de kampen in het gebied, omdat terreurorganisatie al-Shabaab daar aanvallen in Kenia zou voorbereiden. Als de VN geen actie onderneemt, zullen de Somaliërs worden uitgezet, zei Ruto. Al-Shabaab viel vorige week een universiteit in de Oost-Keniaanse stad Garissa aan. Daarbij kwamen 148 mensen om het leven.

Jemen

In Somalië is er al een toestroom aan Somaliërs die het geweld in Jemen ontvluchten. Nieuwszender al-Arabiya meldde zaterdag dat een boot met 260 Somaliërs de oversteek heeft gemaakt naar Somalië. Eerder kwamen 420 anderen terug naar hun geboorteland.

Veel Somaliërs vluchten uit Jemen vanwege de gewelddadigheden van Houthi-rebellen en bombardementen van een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Volgens de Verenigde Naties zijn er de afgelopen 10 dagen ongeveer 900 mensen via Aden gevlucht naar Djibouti en Somalië.

In Somalië woedt sinds 1991 een burgeroorlog. Het regeringsleger en lokale milities strijden daar tegen al-Shabaab en andere milities. Kenia heeft zich aangesloten in de strijd tegen al-Shabaab.