Hillary Clinton is officieel kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft Clinton zondagavond (Nederlandse tijd) bevestigd middels een campagnevideo.

Inmiddels staat ook de officiële website voor de kandidatuur van Clinton online. Op de website presenteert zij zich nadrukkelijk als voorvechter van de 'gewone' Amerikaan.

Het nieuws kwam aanvankelijk naar buiten via een e-mail van Clintons campagneleider John Podesta aan donateurs en vrijwilligers. Even later werd de campagnevideo publiekelijk gemaakt en volgde een tweet van Clinton.

“I'm running for president. Everyday Americans need a champion, and I want to be that champion”
Hillary Clinton via Twitter

Vrijdag meldden verschillende Amerikaanse nieuwsorganisaties al dat de oud-minister van Buitenlandse Zaken dit weekend bekend zou gaan maken dat zij wederom een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten in 2016. 

De zittende president Barack Obama sprak zaterdag nog zijn steun voor haar uit. Tijdens een persconferentie in Panama zei hij ervan overtuigd te zijn dat Hillary Clinton "een voortreffelijke president" zal zijn.

Video: Bekijk de campagnevideo van Clinton

Barack Obama

Clinton deed in 2008 ook al een gooi naar het presidentschap, maar werd toen in de voorverkiezingen uitgeschakeld door Obama.

De zittende president kan zich in 2016 echter niet opnieuw kandidaat stellen, omdat hij al twee termijnen aan de macht is.

Clinton geldt daardoor als de gedoodverfde favoriet om namens de Democraten deel te nemen aan de verkiezingen.

Kandidaten

Inclusief Clinton hebben zich nu drie personen officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2016. Clinton is tot dusverre de enige kandidaat aan de kant van de Democraten.

Bij de Republikeinen hebben Ted Cruz en Rand Paul zich als kandidaat opgeworpen. Paul opende zondag alvast de aanval op Clinton, nog voor de bekendmaking van haar kandidatuur.

Ook een gooi

De komende tijd zal duidelijk worden wie zich nog meer kandidaat stellen voor het presidentschap. De Amerikaanse krant The New York Times heeft een overzicht gemaakt van politici die mogelijk ook een gooi naar het presidentschap willen doen.

Aan Democratische zijde noemt de krant de namen van de voormalig gouverneur van de staat Maryland, Martin O'Malley, en de voormalig gouverneur van Rhode Island, Lincoln Chafee.

Ook verwacht de krant dat Democraat en voormalig senator Jim Webb zich kandidaat zal stellen.

Jeb Bush

Dan zijn er nog tien Republikeinen van wie de krant het "waarschijnlijk" acht dat ze zich kandidaat stellen. Onder hen zijn Jeb Bush, de jongere broer van voormalig president George W. Bush, en voormalig senator Rick Santorum. De laatste stelde zich al eerder kandidaat en verklaarde toen tijdens zijn campagne dat in Nederland bejaarden een armband dragen met de tekst "euthanaseer mij niet alstublieft".

“We must do better than Hillary”
Jeb Bush via Twitter

Andere namen van Republikeinen die The New York Times noemt zijn onder meer Scott Walker (gouverneur van Wisconsin), Chris Christie (gouverneur van New Jersey) en senator Marco Rubio.

Video: Clinton wil officieel president worden

Reacties

Sommige Republikeinse kandidaten en mogelijke kandidaten hebben zondag kort na de bekendmaking van de kandidatuur van Clinton hun ongenoegen geuit via sociale media. Zo liet Cruz via Twitter weten: "Hillary Clinton staat voor het mislukte beleid uit het verleden".

Rand Paul zei via Twitter: "Versla de Washington Machine, stem er niet op! Vrijheid, niet Hillary".

Jeb Bush liet op zijn beurt weten met een petitie tegen Clinton te komen. "Wij moeten het beter doen dan Hillary", aldus Bush.

Santorum laat via Twitter weten: "Ik ken Hillary Clinton. Ik heb met Hillary Clinton gewerkt. Ze heeft niet de juiste visie om Amerika te leiden".

Achtergrond: Hillary Clinton weigert te verliezen | 'Republikeinen zien Hillary Clinton graag als tegenstander'