Nederlandse bergingswerkers gaan volgende week terug naar het rampgebied van de MH17 in het oosten van Oekraïne om de laatste menselijke resten, persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het toestel te verzamelen.

Ze willen samen met lokale medewerkers een ''uiterste inspanning'' doen om de bergingsmissie op plek waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte te laten slagen. 

Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag aangekondigd na afloop van de ministerraad. De deskundigen krijgen volgens hem mogelijk ook voor het eerst toegang tot het noordwesten van het rampgebied, waar ze tot nu toe niet konden werken omdat het er te onveilig was.

Het team zal volgens Asscher z'n uiterste best doen om de resterende resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers te bergen. Maar ook dan is nooit uit te sluiten dat er later nog dingen worden gevonden, zei hij.

Met plaatselijke autoriteiten zijn volgens Asscher goede afspraken gemaakt over wat er met eventuele vondsten gebeurt. ''Uiteraard zullen die met het gebruikelijke ceremonieel naar Nederland worden teruggebracht'', zei hij.

Door aanhoudende gevechten en de winter was het lang niet mogelijk om in het rampgebied resten en spullen te bergen. Maar de situatie is ''aanzienlijk verbeterd'', volgens een Nederlands team dat in de afgelopen tijd de situatie heeft bekeken.

Video: Bergingsmissie volgende week naar MH17-gebied

Bezittingen

Nederlandse bergers die al in het gebied zijn hebben vrijdag in Oost-Oekraïne weer enkele persoonlijke bezittingen van slachtoffers gevonden, waaronder een fototoestel en een ketting. Dat gebeurde tijdens een bezoek dat de Nederlanders aan de crashsite brachten.

De brandweer in Torez heeft bovendien een paspoort aan hen overhandigd dat op de rampplek was gevonden en daarna was ingeleverd, zei een woordvoerster van Defensie.

Het is volgens haar nog niet bekend op welke dag het bergingsteam volgende week weer naar het rampgebied gaat om de laatste menselijke resten, persoonlijke bezittingen en brokstukken van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines te verzamelen.

Situatie

Dat is mede afhankelijk van de veiligheidssituatie. Een klein Nederlands team van Defensie en politie heeft vrijdag in Donetsk al wel voorbereidingen getroffen voor de missie en gesproken met de lokale rampenbestrijdingsdienst SES en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Bij de vliegramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig met vluchtnummer MH17 vloog over het conflictgebied in Oost-Oekraïne en is waarschijnlijk uit de lucht geschoten.