De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt mogelijk vrijdag al over sancties tegen kopstukken uit de opstand tegen de internationaal erkende regering van Jemen.

De tekst is opgesteld door de Golfstaten en Jordanië, stellen diplomaten.

De resolutie omvat naar verwachting een breed pakket aan maatregelen. Het gaat onder meer om het bevriezen van de tegoeden van Houthi-leider Abdulmalik al-Houthi en Ahmed Saleh, de zoon van de voormalige president.

De rekeningen van oud-president Ali Abdullah Saleh en twee Houthi-leiders werden vorig jaar al geblokkeerd door de Veiligheidsraad. De resolutie bevat waarschijnlijk ook een wapenembargo tegen de vijf mannen en hun volgelingen. Het gaat daardoor in de praktijk om een embargo tegen de opstandelingen.

Conceptresolutie

Het is nog onduidelijk of Rusland het plan zal steunen in de Veiligheidsraad. Het land heeft volgens diplomaten voorgesteld ook een wapenembargo in te stellen tegen de regering van president Abd-Rabbu Mansour Hadi, die wordt gesteund door de Arabische coalitie tegen de Houthi-rebellen.

Een conceptresolutie is donderdag opgesteld en omvat ook een oproep aan de Houthi's om te stoppen met vechten, zich terug te trekken uit veroverde gebieden en een dialoog aan te gaan. De definitieve tekst wordt mogelijk vrijdag of zaterdag in stemming gebracht.

Rode Kruis

Het eerste toestel met hulpgoederen van het Rode Kruis is geland in Jemen. "Eindelijk is het eerste vrachtvliegtuig met 16,4 ton aan medicijnen, verband, infusen en instrumenten voor operaties geland in Sanaa", twitterde Robert Mardini, het hoofd van het Internationale Kruis voor het Midden-Oosten vrijdagochtend.

Het Rode Kruis wilde maandag al twee vliegtuigen met hulpgoederen en personeel naar het land sturen. Het bleek echter lastig om vliegtuigen te charteren, want maatschappijen willen liever niet dat die toestellen naar een oorlogsgebied vliegen. Wanneer een tweede vlucht naar de hoofdstad van Jemen volgt, is niet bekend.

Pakistan

Pakistan liet vrijdag weten zich niet aan te sluiten bij de door Saoedi-Arabië aangevoerde coalitie. Dat heeft het Pakistaanse parlement vrijdag eenstemmig besloten.

Het parlement in Islamabad riep de strijdende partijen in Jemen op met elkaar in gesprek te trenden om hun geschillen op te lossen. De meerderheid van de Pakistanen is soenniet, maar het land telt ook een behoorlijke sjiitische minderheid. Islamabad vreest dan ook dat de strijd in Jemen dreigt uit te groeien tot een internationaal conflict tussen deze twee groepen.

Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen