De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez hebben elkaar donderdag (lokale tijd) ontmoet op de Summit of the Americas in Panama. 

Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Volgens Washington was het gesprek vruchtbaar. ''Minister Kerry en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Rodriguez hadden vanavond een lange constructieve discussie. De twee zijn het er over eens dat er vooruitgang is geboekt en dat we doorgaan met het werk om openstaande punten op te lossen'', aldus een hoge functionaris van Kerrys ministerie.

Het is sinds 1958 niet meer voorgekomen dat ministers van Buitenlandse Zaken uit de VS en Cuba samen bij een officiële bijeenkomst waren, aldus een Amerikaanse functionaris. Toen zaten de Amerikaan John Foster Dulles en zijn collega Gonzalo Güell in Washington rond de tafel.

Er gaan geruchten dat de Amerikaanse president Obama en de Cubaanse president Raúl Castro elkaar ook zullen ontmoeten op de top in Panama. Mogelijk schudden Obama en Castro elkaar daar de hand. De vraag is vooral hoe hij en de Amerikaanse president Barack Obama elkaar zullen behandelen. 

Men denkt dat er op de Summit of the Americas ook meer duidelijk wordt over de toenadering tussen beide landen. 

De relatie tussen de VS en Cuba bekoelde eind jaren vijftig nadat oud-president Fidel Castro de macht greep op het eiland. Eind vorig jaar besloten de landen weer toenadering te zoeken. 

Video: Ministers VS en Cuba weer om tafel

Terrorisme

Ondertussen zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken president Obama hebben geadviseerd om Cuba te schrappen van de lijst met landen die terrorisme financieren, meldt persbureau Reuters.

Volgens een senaatslid zou het advies van Buitenlandse Zaken om Cuba van de lijst te verwijderen, inmiddels gegeven zijn. Obama zei echter dat het advies donderdag (lokale tijd) slechts doorgestuurd is naar het Witte Huis en dat hij nog wacht op een aanbeveling van zijn adviseurs.

Als de Verenigde Staten over zouden gaan tot het schrappen van Cuba van de lijst, is dat eveneens een belangrijke stap in het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de buurlanden. Er zouden dan bijvoorbeeld weer Amerikaanse ambassades op Cuba kunnen worden geopend. 

Rutte

Premier Mark Rutte is vrijdag ook aanwezig op de top in Panama. Hij heeft daar een gesprek met Castro op de agenda staan. Anders dan de VS onderhoudt Nederland goede diplomatieke relaties met Cuba.