Ter dood veroordeelden in Oklahoma kunnen vanaf donderdag worden omgebracht met stikstof. 

De senaat in de Amerikaanse staat stemde unaniem voor de executiemethode, die werd geopperd toen dodelijke injecties vorig jaar niet goed bleken te werken.

Om iemand te kunnen doden met stikstof, moet diegene in een afgesloten kamer worden gezet of een speciaal masker op krijgen. Doordat de wet nu is aangenomen, kan de staat besluiten om tot deze executiemethode over te gaan als het Amerikaanse hooggerechtshof besluit dat het huidige executieprogramma met de dodelijke injectie niet mag van de grondwet.

Vorig jaar ging het helemaal fout toen moordenaar Clayton Lockett de dodelijke injectie met drie componenten toegediend kreeg. De drugs werden niet juist toegediend, waardoor Lockett een doodsstrijd van drie kwartier voerde. 

Sindsdien hebben drie gevangenen met succes betoogd dat hun executie door middel van de drugscocktail moest worden uitgesteld. De hoogste rechters vellen nog deze maand een oordeel over het verdere gebruik van de injecties.

Pijnloos

Volgens de Republikeinse politicus Mike Christian is de nieuwe executiemethode pijnloos voor de gevangene en betaalbaar voor de staat. Utah koos onlangs voor een andere optie, toen bleek dat farmaceutische bedrijven niet meer de drugs wilden leveren voor de dodelijke injecties. In die staat is sinds kort het vuurpeloton weer een geoorloofde methode om de doodstraf te voltrekken.