Het hoger beroep van Hamza B. dat donderdagochtend zou dienen in de Marokkaanse stad Tanger, is uitgesteld tot zeker 23 april. 

Hamza B. werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel en enkele tienduizenden euro's schadevergoeding, vanwege zijn betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

De verdediging vroeg om het uitstel om de uitspraak in eerste aanleg beter te kunnen bestuderen. Dat heeft Ahmed el Jondi, een van de advocaten van Hamza B., laten weten.

De dubbele liquidatie, waarbij Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) werden gedood, was bijzonder gewelddadig. De beelden van de doorzeefde Range Rover van de doelwitten zijn er het symbool van geworden. Tijdens hun vlucht schoten de daders vanuit de auto ook nog van dichtbij met een kalasjnikov op twee motoragenten.

Woonboten

Het beoogde doelwit van de daders was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist te ontsnappen door in het water tussen de woonboten te springen.

Het dossier van Hamza B. werd via een speciaal verdrag door Nederland overgedragen aan Marokko, die de vervolging van Hamza B, die zich veilig waande in Marokko, overnam.

Volgens de verdediging zijn bij die overdracht vertaalfouten gemaakt, waardoor de verklaring van de hoofdgetuige veel belastender zou zijn dan in het oorspronkelijke Nederlandse dossier. Het Nederlandse OM stelt echter dat er geen vertaalfouten zijn gemaakt.

Vanwege dezelfde zaak is tegen twee medeverdachten in Nederland levenslang geëist. Dat was ook de eis tegen Hamza B., in december.