Waar de Nederlandse gevechtsvliegtuigen voornamelijk IS-commandoposten en bevoorradingsroutes bombarderen, gaan de F16's zich ook richten op de ondersteuning van het Iraakse en Koerdische grondoffensief tegen de terroristen in Irak.

De Nederlandse inspanningen in de internationale strijd tegen IS gaan daarmee een volgende fase in. 

Dat zei de Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp donderdag tijdens een voortgangsrapportage over de strijd tegen IS.

In de eerste fase van bombardementen zijn vooral de commandoposten, opslagposten en bevoorradingsroutes van IS onder vuur genomen, maar dat is niet voldoende. "De winst moet geboekt worden bij het grondoffensief", zei de generaal. 

Nederlandse luchtsteun

De internationale coalitie levert zelf geen 'boots on the ground'. De Iraakse en Koerdische strijdkrachten zullen zelf de strijd met IS moeten aangaan. In de Noord-Iraakse stad Erbil traint Nederland de Koerdische Peshmergastrijders voor het grondoffensief.

Iraakse en Koerdische strijdkrachten die al zijn begonnen met het grondoffensief boeken voorzichtig terreinwinst.

Bij de slag om Tikrit, die tot voor kort in handen was van IS, hebben de Nederlandse gevechtsvliegtuigen de Iraakse grondtroepen "enkele keren" van luchtsteun voorzien, zei Middendorp. 

Video: 'Meer nadruk op ondersteunen grondtroepen Irak'

Mosul

De volgende stad waar de Iraakse strijdmacht zijn pijlen op zal richten is Mosul. Generaal Middendorp zei niet uit te sluiten dat de Nederlandse ondersteuning vanuit de lucht daar groter zal zijn.

Hoewel de internationale coalitie, bestaande uit Westerse en Arabische landen, de opmars van IS in Irak hebben weten te stuiten, verloopt de strijd in Syrië minder voorspoedig, zei Middendorp. De situatie daar is met verschillende strijdende partijen complexer dan in Irak.

Politieke oplossing

Volgens Wim Geerts, directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse zaken, moet er uiteindelijk een politieke oplossing gevonden worden voor het conflict in Irak en Syrië .

Daarvoor is samenwerking met Iran noodzakelijk en zal er in gesprek moeten worden getreden met vertegenwoordigers van het regime van de Syrische president Assad. "Een politieke oplossing zal de enige manier zijn om tot een duurzame oplossing te komen", zei Geerts.

Hoewel dat betekent dat er moet worden samengewerkt met Teheran en Damascus, betekent dat niet dat Nederland bondgenoten ziet in de regimes. Assad heeft dusdanig veel bloed aan zijn handen dat er geen denkbaar scenario bestaat voor een rol voor Assad in de toekomst van Syrië, zei Geerts.

De samenwerking met Iran zal ook van korte termijn zijn. "De strijd tegen IS delen wij", aldus Geerts. "Op lange termijn delen Nederland en Iran niet dezelfde belangen."

Wat voor samenwerking of politieke oplossing Geerts dan voor zich ziet, kon hij niet over uitwijden. Volgens hem is dat aan de Verenigde Naties.