Rusland en Venezuela zouden bezwaar gemaakt hebben tegen een ontwerpresolutie van de Verenigde Naties waarin het stoppen van de wapenleveranties aan rebellen in Jemen wordt geregeld. 

Dat meldt persbureau AP op basis van informatie van diplomaten.  

Jordanië diende de resolutie dinsdag in bij de VN. Met het verbod op de wapenleveranties aan de rebellen wil de VN een einde maken aan de strijd tussen de president en Houthi-rebellen. 

Rusland en Venezuela zouden echter van mening zijn dat het verbod voor wapenleveranties zich niet enkel tegen de rebellen moet richten, maar voor alle partijen in het Jemenitische conflict moet gelden. Daarnaast zouden de landen willen dat er humanitaire pauzes ingelast worden bij de bombardementen die uitgevoerd worden door een internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. 

De landen zouden zich wel inspannen om tot een resolutie te komen waarin alle partijen zich kunnen vinden. 

Iran

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei woensdag in het programma PBS NewsHour dat Iran voorraden naar de sjiitische Houthi-rebellen in Jemen stuurt. Er worden volgens de minister regelmatig voorraden ingevlogen vanuit Iran. ''Er vindt iedere week een aantal vluchten plaats'', stelde Kerry. ''We volgen die vluchten.''

De Verenigde Staten lieten eerder weten logistieke hulp te bieden aan de Arabische coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de Houthi's. Volgens Kerry moet Iran beseffen dat de VS niet aan de zijlijn blijft staan ''terwijl de regio wordt gedestabiliseerd''.

Die assertieve opstelling hoeft volgens Kerry niet te botsen met het feit dat ondertussen met Iran wordt onderhandeld over het atoomprogramma. ''We kunnen twee dingen tegelijk doen'', benadrukte de minister.

Video: 'Rebellen Jemen krijgen hulp uit Iran'

Geweld

Ondertussen winnen de rebellen terrein in de havenstad Aden en houdt het geweld in Jemen nog steeds aan. Artsen zonder Grenzen zou er inmiddels in geslaagd zijn om medische goederen af te leveren in Aden voor de zwaar getroffen bevolking.

Het Rode Kruis zou daarnaast toestemming hebben gekregen van alle partijen om eveneens hulpgoederen af te leveren. 

AchtergrondSoennieten en sjiieten betwisten Jemen l Dit moet u weten om het conflict in Jemen te begrijpen